21 syyskuuta, 2018

"Itse asiassa olen iloisempi siitä, että olen vankilassa Suomessa, kuin Venäjällä."

Mikkelissä Etelä-Savossa kämppäkaverinsa raa’asti surmannut 21-vuotias venäläinen opiskelija Artur Ziatdinov on tuomittu 12 vuoden vankeusrangaistukseen alentuneesti syyntakeisena tehdystä murhasta.

Etelä-Savon käräjäoikeuden perjantaina antamaan päätökseen sisältyy tuomiot myös alentuneesti syyntakeisena tehdystä pahoinpitelystä ja törkeän pahoinpitelyn yrityksestä. Syyttäjä oli vaatinut nuorukaiselle elinkautista vankeutta erityisen raa'alla ja julmalla tavalla tehdystä murhasta.

Surmatyö tapahtui opiskelija-asuntolassa Mikkelissä viime vuoden marraskuussa.
Ziatdinov oli runnellut uhriaan nyrkein ja kahdella veitsellä niin, että tästä löytyi
eri puolilta kehoa kaikkiaan lähes 150 pisto- ja viiltohaavaa !!!

Puolustuksen mukaan syytetyn tarkoituksena ei ollut kenenkään toisen tappaminen, vaan itsensä surmaaminen. Häneen itseensä kohdistama raivo purkautui kuitenkin kämppäkaveriin, joka sattui olemaan soluasunnon yhteisessä keittiössä ruokaa laittamassa.

Ziatdinov oli kertonut harkinneensa itsemurhaa jo kuukauden päivät.
Itsemurhan hän oli aikonut tehdä soluasunnon kylpyhuoneessa. Teko kuitenkin viivästyi, koska uudet asuinkumppanit käyttivät paljon kylpyhuonetta.

Kertomansa mukaan hän suunnitellut myös hyökkäävänsä häntä pidättämään tulevia poliiseja kohti niin, että nämä olisivat hänet ampuneet. Ziatdinov kuitenkin antautui poliiseille vastarintaa tekemättä.

Sekä surmatyön uhri että sen tekijä olivat molemmat Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun opiskelijoita Mikkelissä. He eivät tunteneet toisiaan kovin hyvin.
Uhri ja tämän tyttöystävä olivat muuttaneet yhteiseen soluasuntoon venäläisen opiskelijan kanssa vasta pari päivää ennen surmaa. Suomeen he tulivat Hollannista.

Pahoinpitelystä jo vakavia vammoja saanut 22-vuotias vietnamilaisopiskelija oli syöksynyt sakset aseenaan pelastamaan vietnamilaista tyttöystäväänsä, jota tuomittu venäläismies hakkasi lattialla. Parikymppinen tyttöystävä pääsi pakenemaan paikalta, mutta hänen sankaripelastajansa menehtyi.

Suomeen Ziatdinov on kertonut tulleensa etsimään parempaa elämää. 
Tulkin kääntämänä hän oli esitutkinnassa todennut olevansa ”itse asiassa iloisempi siitä, että olen vankilassa (Suomessa) kuin Venäjällä.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti