Papukaijakuume eli psittakoosi on linnuista tarttuva, Chlamydia psittaci -bakteerin aiheuttama hengitystieinfektio. Sitä levittävät papukaijojen lisäksi muutkin lintulajit. Bakteeri voi tartuttaa muitakin nisäkkäitä, kuten koiria, kissoja ja hevosia, mutta yleensä se leviää lintujen keskuudessa.
Psittakoosi tarttuu lintujen eritteiden välityksellä, esimerkiksi kun kuivuneet ulosteet pölyävät hengitysilmaan. Taudin tarttuminen ihmisestä toiseen on erittäin harvinaista. Siipikarjalihan käyttö ruoanlaitossa ja sen syöminen eivät aiheuta sairastumisia.
Psittakoosin oireet alkavat 5–14 päivän kuluessa tartunnasta. Oireet muistuttavat yleensä lievää flunssaa, ja niihin lukeutuvat muun muassa kuume, päänsärky ja lihassäryt. Tauti voi pahimmassa tapauksessa johtaa keuhkokuumeeseen ja sydän-, maksa- tai aivotulehdukseen.
Psittakoosia vastaan ei ole rokotetta. Antibiootit parantavat taudin tehokkaasti, jos niitä käytetään infektion varhaisessa vaiheessa.
Itävallassa, Tanskassa, Saksassa, Ruotsissa ja Alankomaissa tartuntatapauksia on raportoitu huomattavasti tavallista enemmän. Esimerkiksi Itävallassa on yleensä keskimäärin kaksi papukaijakuumetapausta vuodessa, mutta viime vuonna niitä raportoitiin 14 ja tämän vuoden alusta lähtien neljä. Tapaukset eivät liittyneet toisiinsa.
Ruotsissa todettiin marras-joulukuussa 26 tartuntaa – kaksinkertainen määrä edellisvuosiin verrattuna.
WHO:n mukaan mainitut maat suorittavat lisätutkimuksia selvittääkseen, johtuuko tartuntojen lisääntyminen siitä, että yhä useammat ihmiset saavat taudin, vai havaitaanko tartunnat uusien tekniikoiden ansiosta tehokkaammin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti