1- Ukonilmalla on vaarallista käydä suihkussa
Suihku itsessään ei ole vaarallinen, mutta ukonilmalla suositellaan jättämään suihkussa käymisen väliin. Suihkutella kannattaa vasta ukkosen päätyttyä.
Ukkosen aikaan kannattaa olla koskematta kaikkeen, millä on jonkinlainen yhteys ulos, kuten vesiputkiin. Vesiputkien lisäksi olisi syytä pitää etäisyyttä myös sähköjohdoista ja tulisijasta.
Vaikka salama ei iskisi suoraan rakennukseen vaan sen lähistölle, niin salamavirta voi kulkeutua johtojen ja putkien mukana sisälle.
2- Ikkunat kannattaa sulkea, jos ulkona ukkostaa
Ikkunoiden sulkeminen on suojautumisen kannalta ok. Ikkunat kannattaa sulkea jo ihan senkin vuoksi, että ukonilmaan liittyy monesti rankkasadetta.
3- Avonaisesta ikkunasta voi tulla pallosalama sisälle
Pallosalama on tieteellisesti vielä mysteeri-ilmiö, jota ei ole pystytty toistamaan laboratoriossa.
– Pallosalamailmiöstä on tehty havaintoja satojen vuosien ajalta, mutta tieteellisesti ei ymmärretä, miten se olisi mahdollinen. Jos ilmiö joskus sattuisi omalle kohdalle, ei ole mitään syytä, miksei pallosalama voisi liikkua ikkunan kautta.
4- Kaikki pistokkeet täytyy irrottaa ukkosella
Kaupunkikeskuksissa, etenkin kerrostaloissa, sähkön kulkeutuminen sisälle on epätodennäköisempää kuin maalla.
– Kaupungeissa johdot ovat yleensä maan alla ja kerrostaloissa on monesti ukkossuojat, minkä vuoksi se ei ole ihan niin välttämätöntä.
Maaseudulla pistokkeiden irrottaminen on tärkeämpää usein ilmassa mastojen varassa roikkuvien sähköjohtojen vuoksi. Läheiseen tolppaan iskeneestä salamasta voi kulkeutua virta sähköjohtoja pitkin pistokkeisiin, mikä puolestaan saattaa rikkoa herkkiä sähkölaitteita.
5- Auto on turvallisin paikka ukonilmalla
Auto on turvallinen, mutta ensisijaisesti isot rakennukset tuovat paremmin suojaa.
Jos sisätiloihin pääseminen ei ole mahdollista, on hyvä pyrkiä sisälle autoon, joka kannattaa pysäyttää ja mennä takapenkille.
– Jos salama iskee autoon, se kulkee auton metallikoria pitkin eikä pääse auton sisään. Autossa kannattaa kuitenkin olla koskematta auton koriin, rattiin ja vaikka radioonkin. Sen vuoksi turvallisin paikka autossa on sen takapenkki.
6- Salamanisku voi pudottaa lentokoneen
Tämä ei pidä paikkaansa. Lentokoneisiin osuu usein salamoita, mutta se ei aiheuta koneen putoamista.
– Lentokone on auton lailla metallihäkki. Eli jos salama iskee siihen, niin se kulkee koneen ulkopuolella eikä pääse sisään.
7- Ukonilmalla kannattaa mennä puun alle suojaan
– EHDOTTOMASTI EI !!! Puut ovat korkeita kohteita, joihin salamat tykkäävät iskeä. Puuhun iskeneen salaman virta kulkeutuu myös puun alla värjöttelevään ihmiseen. Terhi Laurila varoittaa..
Mutta - Jos ukkonen yllättää ulkona, eikä sisälle tai autoon pääse suojaan, puita voi kuitenkin käyttää hieman hankalana suojautumisen apuna:
– Tällöin tulisi katsoa ympäristöstä korkea puu ja asettua puun korkeutta vastaavalle etäisyydelle puusta kyykkyyn jalat yhdessä.
Näin lähistölle iskevä salama valitsee todennäköisemmin iskupaikaksi puun kuin ihmisen. Yhdessä olevat jalat estävät maata pitkin etenevän salaman aiheuttamaa askeljännitettä.
8- Salama ei iske kahta kertaa samaan paikkaan
Tämäkään ei pidä paikkaansa.
– Mikään ei estä salamaa iskemästä kahta kertaa samaan paikkaan, Laurila sanoo.
Salamat voivat hänen mukaansa hyvinkin iskeä useita kertoja korkeisiin kohteisiin, kuten torneihin ja muihin rakennuksiin.
9- Ukkossäällä ei saa mennä uimaan
Totta. Laurilan mukaan ukonilmalla ei kannata mennä uimaan.
– Esimerkiksi järvellä salama etsii korkeimman ja parhaiten sähköä johtavan kohteen eli ihmisen. Myös aukeita rantoja kannattaa välttää ukkosella.
10- Hiukset nousevat pystyyn, jos salama on iskemässä ihmiseen
– Näin voi hyvinkin tapahtua.
Hän on itsekin törmännyt kuviin ilmiöstä sekä kuullut asiasta kokemuksia.
– Jos hiuksesi nousevat pystyyn, mene "salamana" heti suojaan.
11- Ukonilmalla ei saa käyttää sateenvarjoa edes kaupungissa
– Sateenvarjon aiheuttama riski on pienempi kaupungin keskustassa kuin avoimella alueella.
– Jos kaksi ihmistä seisoo vierekkäin, ja vain toisella on sateenvarjo, niin kyllä se salama varjolliseen ihmiseen todennäköisemmin iskee.
Ja monissa sateenvarjoissa on metallinen kärki päässä, joka voi houkutella salamoita.
12- Kermavaahto ei vatkaannu ukkosella, ja maitokin happanee nopeasti
Tällä havainnolla ei Laurilan mukaan ole varsinaisesti tekemistä ukkosen kanssa.
Toisaalta ukonilmaan liittyy usein korkea ilmankosteus, jonka vuoksi väite saattaa hyvinkin pitää paikkansa.
13- Puhelinta ei kannata käyttää ukkosella
– Tämä uskomus perustuu lankapuhelinaikoihin, kun puhelin oli aina pistokkeessa kiinni.
Nykyaikana kännykät ovat ukonilmallakin täysin turvallisia käyttää, kunhan niitä ei silloin pidä latauksessa.
14- Ukkonen voi kiertää tai jäädä jumiin tiettyihin paikkoihin
Ei voi. Ukkonen kulkee Laurilan mukaan suoraviivaisesti ilmavirtausten mukana.
– Tässä on kyseessä havaintoharha. Havaitsemme ukkosia herkästi jopa 10–20 kilometrin päästä. Sen vuoksi saattaa helposti vaikuttaa siltä, että ukkonen kiertää havaitsijan, vaikka se menisi lähistöltä ohi. Heikkojen ilmavirtausten aikana pienet ukkoskuurot voivat alkaa ja loppua lyhyen matkan sisällä pienellä alueella. Tämä voi antaa vaikutelman kuuron pysymisestä paikallaan.
15- Ukkonen kiertää isot vesialueet
– Ukkonen kulkee kyllä vesialueiden yli, mutta vesialueella voi olla vaikutusta ukkosen voimakkuuteen. Alkukesästä viileämpi vesi voi heikentää ukkoskuuron kehitystä, mutta loppukesän puolella maa-aluetta lämpimämpien vesistöjen yllä pauhaavat ukkoset voivat voimistua.
16- Salamaniskun etäisyyden voi laskea itse
Tämä pitää paikkansa, ja etäisyys on hyvin helppo laskea.
Valo kulkee niin nopeasti, että salaman iskiessä se näkyy heti. Ääni sen sijaan kulkee hitaammin, noin kilometrin verran kolmessa sekunnissa.
– Salaman välähdettyä lasketaan sekunteja jyrähdykseen asti, ja sekuntimäärä jaetaan kolmella. Jaon tulos on salamaniskun etäisyys kilometreinä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti