Varkaat veivät
1 400 000 000 euroa !!!
Kryptovaluuttapörssi Bybit koki äskettäin yhden digitaalisten varojen historian suurimmista varkauksista. Hyökkääjät onnistuivat murtautumaan internetistä irti olleeseen lompakkoon ja varastivat 1,4 miljardin euron edestä digitaalisia varoja, käytännössä Ethereum-valuuttaa.
Tietoturvayhtiö Check Pointin mukaan hyökkäys osoittaa, että kryptorikollisuus on siirtymässä uuteen aikakauteen: Ohjelmakoodissa olevien virheiden sijaan hyökkääjät keskittyvät nyt esimerkiksi ihmisten erehdyksiin ja sosiaaliseen manipulointiin.
Varkaus osui niin sanottuun kylmälompakkoon. Kylmälompakko on fyysinen palikka. Tietoturvayhtiö Kaspersky kuvailee sen näin:
Kryptovaluutalle tarkoitettu kylmälompakko on fyysinen offline-tilassa oleva laite, jonka avulla käyttäjä voi itse hallinnoida salausavaimiaan.
Lompakko ei siis sisällä rahaa, vaan avaimet, joilla käyttäjän kryptovaluuttaan pääsee käsiksi. Niitä puolestaan haviteltiin iskemällä niihin Bybitin työntekijöihin, joilla oli allekirjoitusoikeudet transaktioihin.
Hyökkääjät myös loivat väärennettyjä käyttöliittymiä, joiden avulla he peittivät petolliset transaktiot. Harhaanjohtavilla kehotteilla käyttäjät saatiin ohittamaan turvatoimia, kuten sen, että lompakko oli suojattu usealla allekirjoituksella.
– Bybitin hyökkäys ei tullut yllätyksenä – paljastimme jo heinäkuussa täsmälleen samanlaisen manipulointitekniikan, jota tässä ennätyksellisessä varkaudessa hyödynnettiin. Huolestuttavinta on se, että jopa kylmälompakoiden turvallisuus on nyt kyseenalaistettu. Ainoa tapa estää vastaavat hyökkäykset jatkossa on ennaltaehkäisevä suojaus, jossa turvataan jokainen transaktion vaihe, Check Point Researchin tuotehaavoittuvuustutkimuksen johtaja Oded Vanunu sanoo tiedotteessa.
7 faktaa kryptovaluutoista
Kryptovaluutat ovat vain digitaalisesti tai virtuaalisesti olemassa olevia valuuttoja, joita voi toistaiseksi käyttää varsin rajallisesti arjessa ostamiseen.
Bitcoin on tunnetuin kryptovaluutta.
Kryptovaluutat ovat jo usean vuoden ajan olleet trendikkäitä sijoituskohteita.
Bitcoinia on toisinaan luonnehdittu sijoitusten sijaan enemmänkin keinottelun välineeksi.
Bitcoinin takana ei ole mitään keskuspankkia tai maan hallitusta. Useimpia valuuttoja ei ole sidottu esimerkiksi dollariin.
Kryptovaluuttoihin sijoittaminen edellyttää asiantuntemusta ja riskien ottoa. Helppoa tapaa rikastua ei ole. Valuuttojen kurssit voivat heilahdella voimakkaasti ja nopeasti.
Jotkut ovat käyttäneet paljon rahaa tietokoneensa laskentatehon parantamiseksi tehokkaalla näytönohjaimella ja käyttävät sitä bitcoinin tai jonkun muun kryptovaluutan luomiseen eli louhintaan. Tämä kuitenkin lisää sähkönkulutusta ja kuormittaa konetta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti