Antiikin roomalainen dodekaedri on ontto 12-tahokkaan muotoinen pieni esine, jossa on reikiä.
(Ovela ja taidokas vempele, mutta ei tiedetä mikä se on tai mikä sen käyttötarkoitus on.)
Roomalainen dodekaedri on yleensä metallista valmistettu ontto 12-tahokkaan muotoinen pieni esine, jossa on reikiä. Ne ovat useimmiten suunnilleen pesäpallon kokoisia, mutta pienimmät vastaavat kooltaan golfpalloa.
Roomalaisesta dodekaedrista tekee erikoisen se, ettei kukaan tiedä, mikä se on. Säilyneessä roomalaisessa kirjallisuudessa ei ole dodekaedreista mainintoja.
Noin 1 700 vuotta vanhasta dodekaedrista tekee poikkeuksellisen se, että esine on säilynyt täydellisesti. Usein dodekaedreista on löydetty vain osia. Norton Disneyn dodekaedri on myös poikkeuksellisen suuri, sillä se on suunnilleen greipin kokoinen.
Norton Disneyn dodekaedri on valmistettu metalliseoksesta, joka on koostumukseltaan 75 prosenttia kuparia, 18 prosenttia lyijyä ja 7 prosenttia tinaa. Sen korkeus on 8 senttiä, leveys 8,6 senttiä ja paino 254 grammaa. Norton Disneyn dodekaedri on tehty taidokkaasti ja sen valamiseen on käytetty paljon aikaa ja vaivaa.
Ensimmäinen roomalainen dodekaedri löydettiin jo 1700-luvulla ja sen jälkeen niitä on löydetty noin 130. Roomalaisia dodekaedreja tai niiden osia on löydetty muun muassa Britanniasta, Hollannissa, Belgiasta, Ranskasta, Saksasta, Sveitsistä ja Itävallasta alueilta, jotka kuuluivat Rooman valtakuntaan.
Mutta- yhdestäkään dodekaedrista ei ole löydetty kirjoitusta.
Löydetyt dodekaedrit on ajoitettu karkeasti noin vuosille 100–500. Nykyisen Englannin alue kuului Rooman valtakuntaan vuosina 43–410.
Aluksi dodekaedrien arveltiin olevan nuijien päitä, mutta siihen niiden rakenne on liian heppoinen. Sen jälkeen teorioita dodekaedrien käytöstä on esitetty runsaasti. Niiden on arveltu olevan muun muassa roomalaisten piirityskoneiden etäisyysmittareita, ajan mittausvälineitä, linkojen ammuksia, uskonnollisia esineitä, lasten leluja, nopan kaltaisia pelivälineitä, neulonnan apuvälineitä, seppien taidonnäytteitä tai koriste-esineitä.
Dodekaedrin käyttötarkoitus on yhä mysteeri, mutta Live Sciencen mukaan monet arkeologit uskovat niiden käytön liittyneen uskontoon tai kultteihin Rooman valtakunnan gallialais-roomalaisella alueelle.
”Yksikään aiemmista teorioista ei ole tyydyttävä. Uskomme dodekaedrien liittyvän ennustamiseen tai noituuteen”, arvioi puolestaan belgialaisen Tongerenin gallialais-roomalaisen museon kuraattori Guido Creemers Live Sciencelle.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti