02 helmikuuta, 2024

Lopultakin miesten e-pilleri on tulossa! - (Finally, the c-pill for men is coming !!! )

 










Duodecim-lehti: uusi ehkäisymenetelmä miehille voi olla lopultakin "pian" totta !!!

Erikoislääkäri Antti Perheentupa toteaa, että miehen luotettavan ja turvallisen ehkäisyn saavuttaminen on lähellä. Miesten e-pilleriä on kehitetty jo vuosikymmeniä, mutta valmista ei ole tullut. Nyt tilanne voi olla toinen.

Perheentupa kirjoittaa Duodecimin artikkelissa, että siittiöiden kypsymiseen ja liikkuvuuden varmistamiseen tarvitaan liukoista adenylaattisyklaasia (sAC). Jos tämän entsyymin toimintaan voidaan vaikuttaa, olisi siinä miesten e-pillerin perusidea.

Hiirikokeissa on saatu toiveita herättäviä tuloksia tällaisen valmisteen toimimisesta. Hedelmöittymisen kannalta oleellinen e-pilleri voitaisiin ottaa vain hetki ennen yhdyntää. Pillerin vaikutus lakkaisi jo seuraavana päivänä.

Duodecim-lehden pääkirjoituksen mukaan monista miesten hormonaalisten ehkäisymenetelmien kehittämisestä on pikku hiljaa luovuttu. Ne eivät ole toimineet toivotusti ja niistä on paljastunut liikaa haittavaikutuksia.

Tällaisia testosteronipitoisuuteen liittyviä haittavaikutuksia ovat esimerkiksi masennus ja libidon häiriöt.

Ei-hormonaalisten ehkäisymenetelmien etuna on ainakin periaatteessa mahdollisuus välttyä testosteronipitoisuuksien muuttumisesta johtuvilta haitoilta.

Perheentupa pohtii pääkirjoituksessa, onko realistista toivoa, että uusi miesten käyttöön tarkoitettu ehkäisymenetelmä saataisiin käyttöön viiden vuoden kuluessa. Tämä jää nähtäväksi.

Joka tapauksessa tarvitaan vielä vuosia vievää tutkimusta, jotta saadaan selville uudentyyppisen miesten e-pillerin mahdolliset haittavaikutukset ja turvallisuus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti