27 maaliskuuta, 2024

Lukašenka: Meidän on otettava pala Puolasta

 Valko-Venäjän itsevaltainen presidentti Aljaksandr Lukašenka on määrännyt armeijansa valmistautumaan yhteenottoon Baltian maiden kanssa.

Lukašenka vieraili Valko-Venäjän armeijan tukikohdassa lähellä Liettuan rajaa ja keskusteli sotilaiden kanssa mahdollisista sotaoperaatioista Suwałkin käytävällä.


Valko-Venäjän puolustusministeri Viktor Hrenin kertoo, että Suwalkin käytävä on suoralla linjalla 42 kilometriä ja rajaa pitkin noin 90 kilometriä.

Ei siis lähes mitään. On väärin, että he käyttäytyvät tällä tavalla, Lukašenko sanoo. Sitten hän opastaa Valko-Venäjän armeijan koillisten joukkojen komentajaa Aleksandr Naumenkoa, että Valko-Venäjän joukkojen on kohdattava Baltian maat ja ”otettava” osa Puolasta haltuunsa.

– Kaikki toimet on suunniteltu. Taisteluvalmiutta koskevia kysymyksiä selvitellään, koostumusta valmistellaan. Puolustusministerin määräys toteutetaan osana linnoitusalueiden valmistelua, Naumenko vastaa.

Samassa tilaisuudessa presidentti Lukašenka opasti armeijaa myös, miten suhtautua rajavartiointiin.

Sanon tämän julkisesti: kaikki provokaatiot on tukahdutettava aseellisella voimalla. Ei vitsailua. Valtion rajaa rikkovat pitäisi tuhota, ei käsitellä heitä lasten hansikkailla. Näin me sen teemme, hän sanoi valtiollisen Belta-uutistoimiston mukaan.

Suwałkin käytävä on Natolle strategisesti merkittävä siksi, että se yhdistää Baltian maat muihin Nato-maihin maateitse. Käytävällä tarkoitetaan Puolan ja Liettuan raja-aluetta, joka jää Kaliningradin ja Valko-Venäjän väliin. Maakaistaleella on mittaa 96,6 kilometriä ja alue on vaikeakulkuista, sekä tiestöltään niukkaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti