21 maaliskuuta, 2024

Maailmalla "kypsytään" jo Suomen ylivoimaan


YK:n onnellisuustutkimuksessa neljä ensimmäistä sijaa valloittivat Pohjoismaat. Suomen kintereillä olivat Norja, Tanska ja Islanti. 


Ensimmäistä kertaa YK tarkasteli myös

maahanmuuttajien onnellisuutta ja

siinäkin Suomi on ykkönen.

YK:n kestävän kehityksen ratkaisujen verkoston vuosittaisen julkaisun mukaan kaikki Pohjoismaat saivat hyvät pisteet seuraavilta aloilta: tulotaso, korkean eliniän odotus, sosiaalituet, vapaus, luottamus ja avokätisyys. Raportin tiedot perustuvat sekä haastatteluihin että maan korruption tasoon, vapauteen ja avokätisyyteen.

YK:n kärkisija on tunnustus Suomelle, missä on 5,6, mijoonaa asukasta ja missä vielä 150 vuotta sitten kärsittiin nälänhätää. 

Maa on rankattu vakaimmaksi, turvallisemmaksi ja parhaan hallinnon omaavaksi maaksi maailmassa.  Se sijoittuu kärkeen myös yhtenä vähiten korruptoituneena ja yhteiskunnallisesti edistyneenä valtiona. 

Suomen poliisi on maailman luotettavin ja pankit parhaiten hoidettuja.

"Suomen ykkössija aina yllättää. BKT/henkilö on alhaisempi kuin pohjoismaisissa naapurimaissa, ja paljon alempi kuin USA:ssa. Mutta suomalaiset osaavat näköjään muuttaa vaurautensa hyvinvoinniksi". sanoo Tanskassa sijaitsevan Onnellisuuden tutkimuslaitoksen Meik Wiking . 

Pohjoismaissa maksetaan maailman korkeimpia veroja, mutta suuri osa kansaa maksaa ne mielellään (ainakin Suomessa). He näkevät verot sijoituksena jokaisen kansalaisen elämänlaatuun. Ilmainen terveydenhuolto ja korkeakoulukoulutus ovat osaltaan vaikuttamassa onnellisuuteen.

Maailman onnettomimmat ihmiset löytyvät Burundista, missä etniset puhdistukset, sisällissodat ja vallankumoukset ovat arkipäivää.

Top 10 happiest countries 

1. Finland  2. Norway 3. Denmark 4. Iceland  5. Switzerland   6.Netherlands  7. Canada  8. New Zealand 9. Sweden  10. Australia 

The 10 unhappiest countries

147. Malawi 

148. Haiti 

149. Liberia 

150. Syria 

151. Rwanda 

152. Yemen 

153. Tanzania 

154. South Sudan 

155. Central African Republic 

156. Burundi            tan colour map of Burundi with cities

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti