Yksi kaikkein nopeimmin vajoavista kaupungeista oli tuoreen datan mukaan Etelä-Carolinan osavaltiossa sijaitseva Charleston, jossa maanpinnan havaittiin uppoavan 4 millimetriä vuodessa.

Tiedelehti Live Sciencen mukaan maan vajoaminen Yhdysvaltain itärannikolla on haitallinen ilmiö monestakin syystä – sen on muun muassa katsottu uhkaavan alueen infrastruktuuria, viljelysmaita ja eläinkuntaa.

Tiedejulkaisun mukaan ainakin 867 000 kiinteistöä ja kriittistä infrastruktuuria – kuten tiet ja rautatiet – ovat kaikki uhattuina nopean maan uppoamisen vuoksi, ja tähän tulisi reagoida kestävällä kaupunkisuunnittelun keinoin.

Nasan grafiikka paljastaa suurimmassa uppoamisvaarassa olevat alueet. 
NASA EARTH OBSERVATORY

Monin paikoin vajoamisen taustasyyt voidaan asiantuntijoiden mukaan johdattaa ihmisen toimintaan. Esimerkiksi Charlestonissa nopean vajoamisen syynä on pidetty pohjaveden pumppausta, joka on johtanut maaperän romahtamiseen.

New Yorkissa puolestaan niin luonnostaan pehmeä maaperä kuin raskaat rakennuksetkin ovat vaikuttaneet maaperän uppoamiseen. 

New Yorkin yli miljoonan rakennuksen on arvioitu painavan yhteensä jopa yli

      760  miljardia kiloa !!!!!!!!



Rakentamisen vaikutus maanpinnan uppoamiseen on havaittu aiemmin muuallakin maailmassa.

Esimerkiksi keväällä 2023 julkaistussa tutkimuksessa kävi ilmi, että neljäsosa Indonesian pääkaupungista Jakartasta voi olla veden alla vuoteen 2050 mennessä. Tutkimus myös paljasti osan Jakartasta uppoavan jopa 11 senttimetriä vuodessa. Kaupungissa asuu yli 30 miljoonaa ihmistä.

– Kun rannikkokaupungit kasvavat ympäri maailmaa, rakentamisen lisääntyminen ja merenpinnan nousun yhdistelmä johtaa alati kasvavaan tulvavaaraan, tutkimus varoitti.

Aikaisemmassa vuonna 2022 julkaistussa tutkimuksessa puolestaan havaittiin, että juuri kaupunkien vajoaminen aiheuttaa paikoin jopa merenpinnan nousua vakavamman ongelman rannikkoalueiden asukkaille maailmanlaajuisesti. Useimmissa tutkituissa kaupungeissa maa vajoaa nopeammin kuin merenpinta nousee, joka tarkoittaa, että asukkaat joutuvat tulvavaaraan nopeammin kuin ilmastoennusteet ovat arvioineet.