Saudi-Arabian rikoslakiluonnos on vakavasti ristiriidassa kansainvälisen oikeuden kanssa, huomauttaa Amnesty International raportissaan.
SAUDI-ARABIAN ensimmäinen kirjallisessa muodossa oleva rikoslaki jää kauas kansainvälisistä ihmisoikeusnormeista.
Rikoslakiluonnos on osa kruunuprinssi Mohammed bin Salmanin uudistusohjelmaa.
Luonnos osoittaa, että lupaukset Saudi-Arabian edistyksellisyydestä ovat teennäisiä, sillä rikoslaki ei parantaisi maan surkeaa ihmisoikeustilannetta.
Tämä selviää ihmisoikeusjärjestö Amnestyn tuoreesta raportista, jossa analysoidaan julkisuuteen vuotanutta, luonnosvaiheessa olevaa rikoslakia.Raportin mukaan lakiluonnos on ristiriidassa kansainvälisen oikeuden kanssa, ja se sementoisi nykyiset sortavat käytännöt kirjoitetuksi lainsäädännöksi.
Lakiluonnoksessa muun muassa kriminalisoidaan sanan-, ajatuksen- ja uskonnonvapaus, eikä siinä suojella oikeutta rauhanomaiseen kokoontumisvapauteen. Luonnoksessa myös kriminalisoidaan homoseksuaalisuus ja abortti.
Amnestyn raportissa otetaan esimerkiksi yliopistokoulutuksen saanut kahden lapsen äiti Salma al-Shehab, joka tuomittiin vuonna 2022 kuudeksi vuodeksi vankeuteen terrorismista ja tietoverkkorikoksista.
Tosiasiassa al-Shehab oli käyttänyt sananvapauttaan julkaisemalla twiittejä naisten oikeuksien puolesta.
Lopullinen tuomio oli 27 vuoden vankeusrangaistus, jota seuraa 27 vuoden matkustuskielto.
Kansainvälisen oikeuden vastaisesti Saudi-Arabian rikoslakiluonnoksessa kuolemanrangaistusta käytetään ensisijaisena rangaistuksena useissa rikoksissa, myös uskosta luopumisessa ja jumalanpilkassa.
Lakiluonnoksen mukaan myös lapset, jotka ovat syyllistyneet tiettyihin rikoksiin, voidaan teloittaa. Rikosoikeudellisen vastuun ikäraja on hyvin alhainen, vain seitsemän vuotta.
Amnesty on dokumentoinut ainakin seitsemän tapausta, joissa saudiarabialaiset tuomarit ovat tuominneet "lapsirikollisia" kuolemaan.
Ihmisoikeusjärjestö kertoo raportissaan 12-vuotiaasta Ali Al-Sbaitista, jota syytettiin osallistumisesta Bahrainin hallituksen vastaiseen mielenosoitukseen ja Bahrainin kuninkaan vastaisten iskulauseiden huutamisesta. Kuolemantuomio.
Yousef al-Manasif joutui vankilaan 15-vuotiaana ja hänet tuomittiin kuolemaan marraskuussa 2022. Häntä syytettiin muun muassa ”pyrkimyksestä häiritä yhteiskuntarakennetta ja kansallista yhteenkuuluvuutta sekä osallistumisesta istumalakkoihin ja yllyttämiseen”. Lisäksi tuomioon vaikutti osallistuminen turvallisuusjoukkojen tappamien henkilöiden hautajaisiin ja liittyminen aseistettuun terroristijärjestöön.
Lakiluonnoksessa sallittaisiin edelleen ruumiilliset rangaistukset. Näitä voivat olla muun muassa ruoskiminen ja käsien amputointi, joihin voidaan tuomita esimerkiksi aviorikoksista ja varkauksista.
Kansainvälisessä oikeudessa ruumiilliset rangaistukset ovat kiellettyjä, sillä niitä pidetään kidutuksen ja epäinhimillisen kohtelun muotoina.
Kirjallisen rikoslain puuttuminen on jo pitkään aiheuttanut järjestelmällistä epäoikeudenmukaisuutta Saudi-Arabiassa. Amnesty Internationalin pääsihteeri Agnès Callamardin mukaan maan viranomaisilla olisi ollut mahdollisuus muuttaa maan rikosoikeusjärjestelmä ihmisoikeuksia kunnioittavaksi, mutta se toimi päinvastoin.
”Lakiluonnos on pohjimmiltaan sorron manifesti, joka vain vahvistaisi ihmisoikeusloukkauksia ja tukahduttaisi vapauksia”, Callamard sanoo tiedotteessa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti